هر روز آمار رشد شتابان قیمت در شبکههای مجازی و رسانهها منتشر میشد. اما از ماه دسامبر تا الان، یعنی در حدود یکماه، قیمت بیت کوین ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
آیا این طبیعی است؟
پاسخ این است که بله، طبیعی است.
در بازارهای مالی پدیده «خوشهبندی تلاطم» (Volatility Clustering) برای اولین بار توسط مندلبرات (Mandelbrot) در سال ۱۹۶۳ مطرح شد و بیان میکرد که بعد از افزایشهای شدید در قیمت، کاهشهای شدید وجود دارند و بعد از افزایشهای کوچک هم کاهشهای کوچک در قیمت اتفاق میافتد. به عبارتی گویا نوسانات شدید در کنار همدیگر قرار میگیرند و نوسانات کم هم در کنار هم قرار میگیرند.
این پدیده منجر به ایجاد مدلهای GARCH در اقتصادسنجی سریهای زمانی شد.
همزمان با مباحث مرتبط با خوشهبندی تلاطم، فرضیه گام تصادفی (Random Walk Hypothesis) هم مطرح شد که ادعا میکرد تغییرات قیمت سهام از یک فرآیند گام تصادفی تبعیت کرده و لذا اصلا قابل پیشبینی نیست. البته این فرضیه که با بازارهای کارا سازگار است امروزه بشدت زیر سوال رفته است. از این رو براساس این نظریه هم نباید از کاهش ۵۰درصد قیمت بیت کوین شوک زده شویم!
بنابراین این غیرطبیعی نیست که به دنبال یک افزایش روزافزون در قیمت، با کاهشی شتابان در آن مواجه شویم. بازارهای مالی به عنوان سیستمهایی پیچیده ممکن است براحتی شما را شوکزده کنند. لذا سعی کنید ریسک سرمایهگذاری خود را به طریقی پوشش بدهید.
به تصویر زیر نگاه کنید:
در تصویری که مشاهده میکنید مشخصات افت قیمتی بیت کوین از سال ۲۰۱۱ تاکنون وارد شده است. همانطور که میبینید این سقوط قیمتی در سال ۲۰۱۸ بیشترین میزان کاهش قیمتی نیست که در کارنامه بیت کوین اتفاق افتاده. بنابرین، پیشتر با چنین شرایطی مواجه شده ایم و میتوان گفت که این افت قیمت در بازار ارزهای دیجیتال اتفاق عجیبی نیست.